Kako ulagati novac u vašim 30-im?


U ovom tekstu dajemo odgovor na to kako ulagati novac u vašim 30-im? Ukoliko čitate ovaj tekst, pretpostavljam da ste upravo vi osoba u 30-tim godinama, ili vam je neko blizak tog uzrasta i smatrate da bi mu ovo puno koristilo.

30-te su godine kada polako počinje „stvar da se lomi“. U današnje vreme 30-te su doba kada se većina ljudi ostvare porodično i profesionalno. E onda obično krene sve jedno za drugim, posao, brak, dete, kupovina stana i sve više troškova i obaveza, da se čovek lako izgubi u svemu tome i zaboravi na sebe i svoje ciljeve.

Ipak, čak i ako niste započeli sa investiranjem u 20-im, ni da počnete u 30-im nije kasno jer je i dalje puno vremena pred vama.

Što duže odlažete, sve ćete manje imati vreme kao adut, a više kao prepreku.

Kada uđete u 30-te jako brzo vaši troškovi počinju da rastu, najčešće zbog zasnivanja i proširenja porodice, ali nekad prosto i zbog stila života. Dobra stvar je što u 30-im obično i više zarađujete nego u 20-im, pa je baš zato dodatno neophodno pametno investirati.

Kada ste u 20-im ne opterećujete se previše ako ste i dalje „na gajbi“ kod svojih, što vozite stariji auto, imate polovan telefon jer vas prosto niko ne osuđuje.

Ako ste u 30-im i dalje u istom fazonu, pritisak okoline postaje sve veći i često mnogi zapadnu u zamku „LIFESTYLE CREEP“.

To je pojava kada vam troškovi života skaču ne jer su nužni, koliko da biste impresionirali druge i zadržali neki prividno uspešni životni stil, pa kupujete novi auto, brendiranu garderobu, skupe satove…

To nikako nije pametno i nemojte se truditi nikada da impresionirate druge, nego sebe.

U 30-im i dalje imate ogromnu količinu energije koja krasi mlade ljude, samo što je sada bolje fokusirana i ne rasipa se na 100 strana. Bar bi vam bilo bolje da je tako. Već u narednoj dekadi taj nivo energije prirodno opada, pa je zato dobro maksimalno iskoristiti 30-e!

Pa da vidimo, koje su to to stvari u koje treba da ulažete vaš novac u 30-im?

1. ZAPOČNITE SOPSTVENI BIZNIS

30-te su idealno vreme da započnete neku svoju preduzetničku avanturu, jer sada već imate određeno radno a i životno iskustvo da takav izazov iznesete na pravi način. Ovo ne mora da znači da treba nužno da ostavite vaš posao i 100% sebe date na pokretanje neke nove priče, već možete za početak zadržati svoj posao a paralelno sa tim polako razvijati svoj biznis.

Kad vam biznis dovoljno poraste, onda može postati i primarni izvor prihoda. Dobra stvar je što ste i dalje u fazi života i karijere da možete sebi da priuštite određeni rizik, jer je još puno vremena pred vama. Čak i ako vam prva ideja ne uspe, možete pokušati sa nekom drugom idejom ili unapredite prvu.

2. NEKRETNINE

Ulaganje u nekretnine polako postaje realnija opcija kada ste u 30-im nego u 20-im, ako ni zbog čega drugog ono zbog većeg iznosa kapitala koji posedujete nego kad ste mlađi. Da se razumemo, da bismo neku nekretninu smatrali aktivom i investicijom, ona mora da vam donosi novac u džep, a ne da izbija novac iz džepa. Uvreženo mišljenje da je „nekretnina najbolja investicija“ prosto ne važi ako vam ta investicija ne donosi profit.

Nekretnina, bilo da je to stan, lokal ili zemljište vam može donositi dobar redovni prihod kroz rentiranje. Naravno, ukoliko stanujete privatno, svakako je bolje kupiti svoj stan nego plaćati nešto što neće nikad biti vaše. Naredna faza, kako se porodica bude širila, može da bude kupovina većeg stana, a prvi možete da rentirate. Ima i onih, koji kupe svoj prvi stan koji odmah izdaju, dok žive u jeftinijem iznajmljenom manjem stanu.

3. AKCIJE

Kada su akcije u pitanju, naravno da je bolje ukoliko ste već u 20-im napravili svoja prva ulaganja, ali i 30-te daju pregršt prilika i imate puno vremena pred sobom. Jako je korisno što sada već malo bolje poznajete tržište, sećate se nekih primera ranijih kriza i kako su cene akcija tada reagovale, što vam može puno pomoći da bolje identifikujete dobre potencijalne prilike za investicijom.

Uzmimo primer da ulažete samo 1000$ godišnje u akcije jakih kompanija narednih 30 godina. Nemate u planu da se previše posvećujete analizama tržišta, već želite da ulažete na dugi rok po malo, a taj iznos od 1000$ godišnje vas neće upropastiti. Prosek rasta svetskog tržišta je na godišnjem nivou oko 8%.

Tim rastom, za 30 godina, vaša investicija od 30k bi se pretvorila u minimum 122k i to bez dividendi, koje ukoliko biste reinvestirali bi umnogome uvećali ovaj iznos. Iznos može varirati i zbog poreza na kapitalnu dobit, ali po trenutnom zakonu u Republici Srbiji isti se na plaća ako držite akcije duže od 10 godina.

Koji je prvi korak pri ulaganju na berzi?

Uvek, primarno je da se dobro edukujete! Ipak, većina smatra da je prvo što treba da urade izbor najboljeg brokera! Pod najbolji, često misle što jeftiniji a na kraju bude “ko ne plati na mostu, plati na ćupriji”.

O toj temi sam već govorio, pa se možete informisati u videu ispod.

Na mom sajtu imate integrisan Broker Chooser widget, te klikom na isti možete podesiti vaše parametre za izbor brokera.

4. ZLATO

Kada govorimo o ulaganju u zlato, pod tim mislimo isključivo na investiciono zlato, odnosno zlatne dukate i zlatne poluge. Takvo zlato je čisto zlato od 24 karata i izrađuje se u apoenima od 1gr pa naviše. Sadrži serijski broj i ima berzansku cenu na svetskom nivou kao i bilo koja valuta, čime dobija funkciju novca.

Zlato ne mora da posmatrate kao nešto što će vas obogatiti, nego kao nešto što vas neće osiromašiti. Zlato ne isplaćuje dividendu niti kamatu, ali ako se posmatra kao štednja, može biti sigurna luka naročito u vremenima krize. Zlato je proteklih decenija poraslo više stotina procenata, tako da ni to nije za zanemarivanje, ali je ipak najkorisnije upravo u nestabilnim vremenima.

Investiciono zlato je jako likvidno, ukoliko vam zatreba novac, možete ga lako prodati. Nisu slučajno naši stari nekada štedeli u zlatu, kao što nije slučajno što skoro sve centralne banke redovno gomilaju zlatne rezerve.

5. LIČNI ŠTEDNI FOND

Ako u 20-im niste počeli da štedite i da odvajate određeni % prihoda sa strane, sada je već krajnje vreme da počnete. U 30-im najčešće već imate porodicu i nekoga o kome brinete, pa ako ne zbog sebe, barem zbog njih treba razmišljati o budućnosti.

Mnogi koji imaju stabilne poslove se lako uljuljkaju u to jer se oslone na penziju koju će sutra dobijati kad prestanu da rade. Ono što je rizično kod toga je što danas niko ne može 100% da garantuje da će raditi jedan isti posao do penzije, kao ni kakav će penzioni sistem biti dok se dođe do toga.

Zato je dobro imati i neki svoj lični fond, za svaki slučaj, ne mora nužno to biti fond za „crne dane“, nekad su i lepi povodi praćeni velikim troškovima kao što su proslave u porodici, kupovina novog auta, sređivanje vikendice… Ne kaže se džabe „CASH IS KING“.

Ukoliko vam je ovakav tekst koristan i voleli biste da ga imate i u video formatu, evo linka ispod sa mog YT kanala.

Za kraj da napomenemo, bitno je naći pravilan balans kako bi izbegli „burnout“ i imali dovoljno vremena i za sebe i porodicu. Kada balansirate između života i posla, ne zaboravite da ne živite da bi radili, već radite da bi živeli.

Naravno da je loše ne biti ambiciozan, ali to vam ništa ne vredi ako zapustite ono najvrednije. Kada ostvarite neki uspeh, zastanite, uživajte u tome, nagradite sebe!

Ne propustite da zapratite moje naloge na društvenim mrežama i pišete mi vaše utiske i mišljenja na ovu temu!

Diplomirani ekonomista, sa višegodišnjim iskustvom trgovanja na berzi. Fokusiran na trgovanje akcijama, plemenitim metalima i kriptovalutama. Pristalica dugoročnog investiranja. Dugogodišnji NVO aktivista i predsednik UG "Vido". Hobi su mu stendap komedija, košarka i stripovi.

Ostavite komentar

Vaš email neće biti javan. Obavezna polja su obeležena *