Zašto je dobro ulagati na berzi? 5 prednosti ulaganja!


Većina ljudi se pre ulaska u svet investiranja, sa razlogom pita zašto je dobro ulagati na berzi? Danas je sve to mnogo olakšano i dostupno na klik, ali i dalje svako ulaganje ima prednosti i mane.

Ovde izdvajamo 5 razloga zašto bi bilo dobro ulagati na berzi.

Potencijalna zarada

Naravno, sve se svodi na to možemo li našim ulaganjem zaraditi. Poenta bilo kog ulaganja je da mi očekujemo da će naša investicija u budućnosti više vredeti nego danas. Ulaganje na berzi pruža nam mogućnost zarade na dva načina.

Prvo, kroz rast vrednosti akcija koje posedujete, što je pre svega dugoročno i stabilno. Drugo, putem isplate dividendi koje akcionarska društva isplaćuju svojim deoničarima. Imajte na umu da zarada od dividendi na godišnjem nivou varira od kompanije do kompanije, kao i da kompanije s vremena na vreme koriguju iznos dividende po akciji.

Diversifikacija portfolija

Verujem da ste milion puta čuli ono “Ne držite sva jaja u jednoj korpi”. Prosto, ulaganje u različite akcije, sektore i tržišta može pomoći u diversifikaciji portfolija i smanjenju rizika od gubitka.

Istorija nas je naučila da se periodi rasta i pada, odnosno optimizma i pesimizma na svetskim tržištima smenjuju. Bez obzira da li je bull ili bear market, uvek će neki finansijski instrumenti da se ponašaju suprotno od generalnog trenda. Kada vam je portfolio dobro diversifikovan, imate velike šanse da čak i u periodima globalne krize, pojedine vaše investicije pokazuju nadprosečne performanse.

Inflacija

Od izbijanja sukoba u Ukrajini vidimo neprestani rast inflacije i podizanje kamatnih stopa. Ulaganje na berzi može definitivno pomoći u borbi protiv inflacije. Ako vaše ulaganje na berzi generira višu stopu prinosa od inflacije, vaš novac će zadržati svoju kupovnu moć tokom vremena.

Postajete vlasnik dela kompanije

Veoma primamljivo zvuči, zar ne? Ulaganje na berzi može vam pružiti priliku da postanete vlasnik udela u velikim i poznatim kompanijama. Naravno, tu postoji “kvaka”.

Nema svako akcionarsko društvo u svakoj zemlji ista pravila kada zapravo postajete “pravi” akcionar. To što ste negde na nekoj platformi kliknuli “buy” ne znači nužno da ste akcionar. Pojedine kompanije imaju minimum akcija koje investitor mora kupiti da bi ga smatrali akcionarom. U oba slučaja, vaše pravo da zaradite od rasta akcije i isplate dividende se ne dovodi u pitanje.

Likvidnost

Berza je izuzetno likvidno tržište! To u praksi znači da možete brzo prodati svoje deonice i pretvoriti ih u gotovinu ako vam je to potrebno. U odnosu na mnoga druga tržišta (nekretnije, plemeniti metali) je dosta likvidnije.

Koji je prvi korak pri ulaganju na berzi?

Uvek, primarno je da se dobro edukujete! Ipak, većina smatra da je prvo što treba da urade izbor najboljeg brokera! Pod najbolji, često misle što jeftiniji a na kraju bude “ko ne plati na mostu, plati na ćupriji”.

O toj temi sam već govorio, pa se možete informisati u videu ispod.

Na mom sajtu imate integrisan Broker Chooser widget, te klikom na isti možete podesiti vaše parametre za izbor brokera.

Međutim, treba imati na umu da ulaganje na berzi nosi rizike, te da pre odluke o ulaganju treba obaviti temeljno istraživanje i procenu rizika. Takođe, znajte da prošli uspesi nisu garancija budućih dobitaka, te da nikada ne biste trebali ulagati novac koji ne možete priuštiti da izgubite.

EDUKACIJA, PRE SVEGA!

Naravno, kao i u svakom poslu, pravilna edukacija je od ključne važnosti. Pri izboru edukatora, vodite računa da učite od nekoga ko iza sebe ima uspešne rezultate.

Moj mentorski program obuhvata pored svih tih tehničkih stvari i ceo proces u kome vas učim kako da identifikujete sjajne prilike za investicijom! Takođe, trenutno imam 2 video kursa o berzi u ponudi (osnovni i napredni nivo).

Ukoliko je neka od ovih opcija ono što vam treba, pišite mi na mail coinfisherman14@gmail.com i započnite svoju berzansku avanturu!

Diplomirani ekonomista, sa višegodišnjim iskustvom trgovanja na berzi. Fokusiran na trgovanje akcijama, plemenitim metalima i kriptovalutama. Pristalica dugoročnog investiranja. Dugogodišnji NVO aktivista i predsednik UG "Vido". Hobi su mu stendap komedija, košarka i stripovi.

Ostavite komentar

Vaš email neće biti javan. Obavezna polja su obeležena *