Da li ste investitor ili trejder? U čemu je razlika? Šta je “bolje”?


Investiranje i trgovanje (trejding) su dve potpuno različite stvari. Uopšteno, cilj investitora je da zaštiti i uveća svoju imovinu tokom dužeg vremenskog perioda kontinuiranim ulaganjem. Trejderi su češće kratkoročno orijentisani i imaju jasne ulazne i izlazne pozicije. Ne postoji “bolja” varijanta, svaki pristup ima svoje prednosti i mane i u ovom tekstu ćemo ih detaljnije objasniti.

Investiranje: osnovne karakteristike

Kad je investiranje u pitanju, jedan od presudnih faktora je vreme. Investitor prvo investira svoje vreme u istraživanje finansijskog instrumenta koji želi da kupi.

Trading-VS-Investing

Ukoliko recimo razmišlja o kupovini akcija neke kompanije, ne gleda samo cenu, već i bilanse stanja i uspeha, kvartalne i godišnje izveštaje, menadžment, strategiju razvoja, stanje te industrije… Na osnovu puno informacija koje istraži, investitor donosi odluku da li ulaže ili ne i koliko.

Investitori su poznati po “buy and hold” strategiji. Reinvestiranjem profita od dividendi, dugoročni investitori uvećavaju svoj portfolio. Kako je njihov vremenski okvir često izražen u godinama, čak i decenijama, usputne korekcije i padovi tržišta ih ne izbacuju iz igre.

Ovo ne znači da investitori nikad ne prodaju pre zacrtanog roka.

Svako, pa i najuspešniji investitori, ponekad donesu pogrešne odluke. Poenta je to uvideti i izaći iz pozicije dok ne dođe do većeg gubitka. Neki od najpoznatijih investitora današnjice su: Voren Bafet, Piter Linč, Džordž Soroš…

Uzmimo primer da je investicija bila uspešna, recimo da ste investirali pre 5 godina u akcije Fajsbuka. Ukoliko ste samo čuvali akcije, za 5 godina njihova vrednost je uvećana preko 500%, što možete videti na grafikonu ispod.

Ukoliko vam je cilj bio kratkoročna zarada, imajte na umu da tokom ovog rastućeg perioda je bilo i puno padova. Samim tim, mogućnost da izgubite deo novca na kratak rok je mnogo veća. Konkretno, u periodu od januara do aprila 2020. godine su akcije Fejsbuka pale oko 40%. Ukoliko ste uložili u januaru a prodali u martu, tada ste u debelom minusu.

Moglo je naravno da bude i obratno, samo navodimo primere kako ista investicija na dugi i kratki rok može doneti različite rezultate. Svako treba da donese odluku za sebe i proceni svoj nivo tolerancije na rizik i stres. Što je kraći rok, stres je veći, a slično je i kod trejdinga. Moja najnovija investicija je u kompaniju UBER, a kako sam sproveo analizu pogledajte u klipu ispod.

Trejding: osnovne karakteristike

Trejding podrazumeva češće ulaženje u kupovne i prodajne pozicije. Cilj je ostvariti veću zaradu nego dugoročnim “buy and hold” investiranjem. Uspešan trejder koristi tržišne fluktuacije tako što kupuje po nižoj ceni, prodaje po višoj i ima metode da zaradi i kada tržište pada (tzv. shorting). Ukoliko je investitorima 10% godišnje dobar povrat na investiciju, trejderima to može biti cilj mesečno.

Trejderi više koriste tehničku analizu naspram fundamentalne koju koriste investitori. Najpoznatiji indikatori koje koriste su: pokretni proseci, volume, RSI, Fibonači, MACD i naravno cena. Da bi zaštitili svoje pozicije, trejderi često upotrebljavaju “stop loss” opciju ili “take profit” da bi uzeli svoju zaradu.

Bitkoin case study i zašto HODL nije dobra strategija?!

Na primeru Bitkoina poslednjih meseci se najbolje vidi prednost trejdinga u odnosu na investiranje. Svi poznajemo nekog ko je pobornik HODL taktike, odnosno veruje da će Bitkoin sigurno u budućnosti da raste i ne prodaje ni za živu glavu. Konkretno, mnogo ljudi je kupilo BTC na istorijskom maksimumu oko 20000$. Onaj ko samo HODL, trenutno je izgubio više od pola svog novca jer je BTC na ispod 10k već duži period.

Dobar trejder je mogao puno da zaradi i tokom pada. Recimo, učinio je “svetogrđe” i prodao BTC na oko 18k, kada je krenuo downtrend 2018. godine, pa zatim ponovo kupio BTC kada je pao na 11k. Sada ima više Bitkoina nego pre, a kako je BTC skočio na 17k nakon toga, ponovo ga prodaje i ponovo čeka priliku da ga kupi po nižoj ceni jer je downtrend i dalje na snazi. BTC pada na ispod 6k, trejder ponovo kupuje. BTC skače na skoro 12k, trejder ponovo prodaje. I tako u krug.

Ovo je sve samo nije lako, ali je moguće. Trading zahteva puno rada, edukacije i discipline da bi se bio profitabilan u kontinuitetu.

Ko hoće da investira u kriptovalute, kupovina se obavlja preko menjačnica. Neke od najpopularnijih menjačnica su CEX.io, gde možete kupiti Bitkoin karticom kao i prodati ga tako da vam uplate novac na karticu. Jedna od menjačnica koja je najduže na tržištu je Coinmama. Za dinare to u Srbiji možete uraditi preko menjačnice ECD.rs.

Trejding: stilovi

Stil trgovanja je u direktnoj zavisnosti od vremena koje mu možete posvetiti. Postoje kratkoročni stilovi, kao što su “skalpiranje” i “daytrading”, i dugoročni, kao “swing trading” i “position trading”. Sada navodimo kako je definisao gorepomenute stilove profesor Slobodan Slović u knjizi “Trgovanje na finansijskom tržištu”.

Skalpiranje

Skalpiranje zahteva da se provede pred ekranom neprestano gledajući grafikone po nekoliko sati dnevno. Ona zahteva i vrlo dobru usredsređenost. Grafikoni koji se koriste: 1 minutni.

Karakteristike:

  • transakcije se obavljaju u veoma kratkom vremenskom periodu, od nekoliko sekundi do nekoliko minuta
  • skalperi prave veliki broj transakcija u toku dana, čak i više stotina
  • oni ciljaju mali profit, svega 5 do 10 pipsa, čak i manje; gubici su takođe minimalni
  • ova vrsta trejdera često ulazi u velike pozicije
  • oni često trguju na bazi momentuma, kada postoje oštre promene kursa

Daytrading

Neophodno je stalno pratiti tržište kako bi se pozicije otvorile i zatvorile na vreme. Ne preporučuje se onima koji imaju neki drugi posao kao osnovni. Grafikoni koji se koriste: 5 min do 30 minutni.

Karakteristike:

  • transakcije se otvaraju i zatvaraju u toku dana i traju od nekoliko minuta do više sati
  • ovaj stil trgovanja zahteva veliku disciplinu i strpljenje da se čeka pravi momenat za ulazak u
    poziciju
  • većina “dejtrejdera” bazira svoju trgovinu na tehničkoj analizi
  • frekvencija trgovanje se kreće od jedne do nekoliko transakcija dnevno
  • “dejtrejderi” pokušavaju da kapitalizuju promene trenda koje se događaju u toku dana

Swing Trading

Potrebno je svega nekoliko puta dnevno kontrolisati svoje pozicije. Grafikoni koji se koriste: od 1 do 4 sata.

Karakteristike:

  • transakcije traju od 2 do nekoliko dana
  • swing trejderi pokušavaju da predvide srednjoročne trendove
  • pozicije se drže i preko noći

Position trading

Potrebno je svega jednom do dva puta dnevno kontrolisati svoje pozicije. Grafikoni koji se koriste: 4 sata do 1 dan.

Karakteristike:

  • transakcije traju od nekoliko dana do nekoliko meseci
  • ovaj stil pokušava da predvidi dugoročne trendove
  • pozicije se (naravno) drže overnight

Koji stil izabrati?

Na primer, ako ste zaposleni i u toku dana ne možete da izvojite mnogo vremena za trgovanje, onda je swing ili position trading opcija koja će vam odgovarati. Ako, sa druge strane, niste zaposleni i možete da pratite grafikone tokom dana, onda možete da primenite daytrading ili skalpiranje. Ukoliko želite da koristite fundamentalnu analizu, onda je dugoročni stil trgovanja bolji za vas.

Svaki investitor i trejder ima različite potrebe, ciljeve, izvore sredstava i vreme na raspolaganju. Dakle, najbolji je onaj stil koji najbolje zadovoljava vaše potrebe i mogućnosti.

Diplomirani ekonomista, sa višegodišnjim iskustvom trgovanja na berzi. Fokusiran na trgovanje akcijama, plemenitim metalima i kriptovalutama. Pristalica dugoročnog investiranja. Dugogodišnji NVO aktivista i predsednik UG "Vido". Hobi su mu stendap komedija, košarka i stripovi.

Ostavite komentar

Vaš email neće biti javan. Obavezna polja su obeležena *